Nieuws

Sociaal verhuurkantoor Zuid-Oost-Vlaanderen verhuurt honderdste woning in stad Aalst

28 juni 2017


Het sociaal verhuurkantoor Zuid-Oost-Vlaanderen haalde in juni 2017 zijn honderdste huurwoning binnen de stad Aalst binnen. Een mooie mijlpaal voor het kantoor, dat eerder dit jaar ook al zijn vierhonderdste woning in totaal kon voorleggen.

Niet evident, aangezien het kantoor de doelstellingen van honderd woningen verhuren in Aalst voor 2020 dus drie jaar voor datum heeft ingelost. Een goede samenwerking tussen stad en bestuur maakten deze groeispurt mogelijk.

"De Provincie subsidieert de groei van de sociale verhuurkantoren. Het inzetten van subsidies blijkt daartoe niet voldoende. Daarom lanceerden we ook een promotiecampagne en gingen we daarbij op zoek naar Oost-Vlaamse ambassadeurs, mensen die nu al verhuren via zo’n kantoor en hun ervaringen." (Gedeputeerde E. Couckuyt)

Sarah Smeyers, schepen van Wonen en OCMW-voorzitter vertelt: “Wij zijn blij dat de 100ste SVK-woning in onze stad wordt ingehuurd. We begonnen in 2012 met 33 SVK-woningen. 100 SVK-woningen was de doelstelling voor deze legislatuur, en met nog anderhalf jaar te gaan is dat doel al bereikt! Dit is het resultaat van de goede samenwerking tussen SVK, de Stad en het OCMW van Aalst. Toch blijft de woonnood hoog en is er nog groeipotentieel voor het SVK. Ons doel blijft om in onze stad betaalbaar maar kwaliteitsvol wonen mogelijk te maken voor allen. Er is nog veel werk aan de winkel, maar we zijn goed bezig.”

Het SVK Zuid-Oost-Vlaanderen is één van de 48 door de Vlaamse overheid erkende en gesubsidieerde SVK’s. Een sociaal verhuurkantoor huurt woningen op de private huurmarkt om ze daarna te verhuren aan woonbehoeftige gezinnen en alleenstaanden. Het biedt de eigenaar de garantie van een correcte betaling van de huur, het onderhoud van de woning en het overnemen van administratieve en andere beslommeringen. Dit gedurende negen jaar, in ruil voor een huurprijs die op basis van een marktconforme prijs wordt bepaald.

“Verhuren zonder zorgen of stress met gegarandeerde huuropbrengsten overtuigt steeds meer eigenaars” zegt coördinator J. De Vlieger. “Bovendien maakt de verhuurder ook 
aanspraak op verschillende premies en fiscale voordelen en wordt een jaarlijks rendement gehaald van minstens 3%.”

De raad van bestuur van SVK Zuid-Oost-Vlaanderen wil sterk inzetten op duidelijke communicatie en op kwalitatieve woningen met ondersteuning. Met ondertussen een huurpatrimonium van meer dan 400 woningen realiseert het SVK ZOVL een belangrijke meerwaarde in de regio en werkt hiervoor nauw samen met aangesloten leden en externe partners van het woon- en welzijnswerk.