Kwaliteit van de woning

Woning bezichtigen

Tijdens het bezichtigen van de woning zal het SVK samen met u de algemene en technische kenmerken van de woning overlopen en nagaan of de woning voldoet aan de geldende kwaliteitsnormen:

  • Hebben de ramen enkel of dubbel glas?
  • Is het dak geïsoleerd?
  • Hoe wordt de woning verwarmd?
  • Is er een trap/lift aanwezig?
  • Is er (zichtbare) vochtschade?
  • Is de woning (brand)veilig?

Het SVK baseert zich hiervoor op een checklist (‘technisch verslag’) die het agentschap Wonen-Vlaanderen gebruikt om een conformiteitsattest uit te reiken.

Renovatiewerken nodig?

Voldoet uw woning niet aan de geldende kwaliteitsnormen? Dan zal het SVK u adviseren om enkele verbeterings- en/of renovatiewerken uit te voeren. Dit kunnen kleine aanpassingen, zoals het plaatsen van een aarding of het voorzien van bijkomende verluchting, of uitgebreide renovatiewerken zijn.

Zo’n renovatiewerken komen vaak in aanmerking voor de overkoepelende renovatiepremie van de Vlaamse overheid en/of een sociale (dak)isolatiepremie.

Conformiteitsattest

Elke woning die verhuurd wordt aan een SVK moet voldoen aan de minimale woningkwaliteitsnormen. Een conformiteitsattest is geen wettelijke verplichting (meer) bij het in huur nemen van een woning, maar bijna alle SVK’s nemen enkel woningen in huur waarvoor er een conformiteitsattest werd afgeleverd. Dit attest reikt het agentschap Wonen-Vlaanderen uit na een positieve woningcontrole. Ook de gemeente of een intergemeentelijk samenwerkingsverband kan zo’n conformiteitsonderzoek uitvoeren als er op lokaal niveau een samenwerkingsprotocol is. Tijdens de woningcontrole gaat Wonen-Vlaanderen (of de gemeente) na of de woning voldoet aan de geldende kwaliteitsnormen.

Contacteer ons. Wij helpen u graag verder.